Malatya’da fidancılık işi ile uğraşan Sıddık Yumrutepe, fidan satışları hakkında bilgiler vererek, “Kayısı fidanı bu sene yok satıyor. Elimizde kayısı fidanı yok denilecek kadar az. Malatyalılar, kayısı fidanına büyük rağbet gösteriyor” dedi.
Geçen sezon kayısı ağaçlarını kesen Kayısı üreticileri, bu sezon yerine yeni fidanlar diktiği öğrenildi. Kayısı fidanının yok sattığı bugünlerde, fidancılık işleri ile uğraşan Sıddık Yumrupe isimli esnaf, konuyu gazetemize değerlendirdi. Yumrutepe, “Geçen sene bir çok kayısı üreticisi kuruyan kayısını kesti. Bu sezon ise yerine yeni fidanlar dikiyorlar. Çünkü Malatya’nın ekonomisi kayısıya bağlı. Şuan elimizde fazla kayısı fidanı kalmadı. Çoğu siparişlerimizi güze erteliyoruz. Kayısı fidanları 10 TL’den başladı ve 15 TL ile şuan da satışa sunuluyor ama elimizde yok denecek kadar az fidan var. Yaşanan bu kuraklık, kayısı satışlarını etkilemedi. O yüzden fidan satışlarını etkilemedi. Don görünmüyor şuanda, çiçekte güzel, yani kayısıda herhangi bir sıkıntı görünmüyor. Kayısı fidanlarını biz kendimiz üretiyoruz. Yılda 200-300 bin arası fidan üretiyoruz. Tabi elmanın tüm çeşitleri, kayısının, kirazın tüm çeşitlerini üretiyoruz. Malatya’da yerel olarak Hacıhaliloğlu, kaba aşı talep görür. Bunun yanında Çatalağlu soğuğa dayanıklı olduğu için 2-3 yıldır talep görüyor. Sofralık Hasanbey, pek nadir olarak talep görmekte” dedi.
“CAN SUYU ÇOK ÖNEMLİ“
Fidan dikiminin önemine vurgu yapan Yumrutepe, sözlerini şöyle tamamladı: “Fidan dikimi olarak kayısıdan bahsedelim. Yeri kepçe ile eşilmediği zaman fidan tutmaz. Tabi bazı tarlalar taşlıdır. Bayır olan yerler var. Onun için biz ekseriyetle kepçeyi tercih ederiz. Örtülen toprağa herhangi bir gübreye gerek yok. Normal yumuşak topraktan, onun taşı varsa taşı seçilir ve toprak örtülür. Fidanda en önemli şey ise can suyudur. Can suyu çok önemlidir. İlk verilecek su çok önemlidir. Verilen can suyundan sonra tekrar yeniden bir toprak daha örtülür. İlk su beş gün ara ile ikinci su bir hafta, on gün ara ile böyle sulanır ki kayısıda fire olmasın. Bazı arkadaşlar alıyorlar ve yanlış diktikleri için tekrar gelip kurudu diyorlar. Nasıl oldu diyoruz, diktim can suyu vermedim diyorlar. O yüzden kendilerine verilen dikim şeklini uygulamalar gerekiyor. Dikim çok önemli bir konudur dikkat etmek gerekiyor” dedi.
KAYNAK: http://malatyasoz.com/haber-kayisi-fidani-yok-satiyor-14119.html